NIEUWE JAN HANLOPRIJS VOOR MEDIA-ESSAY

Met ingang van 2011 zal er naast de bekende Jan Hanlo Essayprijzen voor een gepubliceerde essaybundel en een nog niet gepubliceerd essay, een nieuwe prijs worden uitgereikt, de Jan Hanlo Media-essayprijs.

Deze prijs wil aantonen dat de waarde van het essay - het geven van inzichten, het opbouwen van een betoog, formuleren van gedachten, tonen van verbanden en zorgen voor een nieuwe blik -, niet alleen is voorbehouden aan het geschreven woord.

In samenwerking met de intendant strips van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, en een deskundige jury, wordt in 2011 een prijs uitgereikt aan het beste essay in stripvorm.
De prijs voor het beste media-essay bedraagt 1500 euro en wordt uitgereikt tegelijk met de Grote en de Kleine Jan Hanlo Essayprijs. Het thema voor het stripessay is hetzelfde als die voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein.
Dat thema is ontleend aan een uitspraak van Jan Hanlo: 'De mensen van vandaag zijn nu eenmaal vooral op het 'zien' ingesteld. Ik wil de wereld alleen maar een goede raad geven: vergeet de andere zintuigen niet. Afgesproken?! O.K.'
STRIPS
Strips mogen zich verheugen in een groeiende belangstelling vanuit de literatuur en vanuit de kunst. Juist omdat vanuit verschillende disciplines naar strips wordt gekeken, dringt zich steeds meer de vraag op wat strips precies zijn. Kunst? Literatuur? Wat is het verschil tussen een stripboek en een graphic novel? Of is er eigenlijk geen verschil? Het bestuur van de Jan Hanlo Essayprijs roept striptekenaars op een proeve van hun kunnen in te zenden en te laten zien wat strips vermogen.

De prijs wordt op 17 mei 2011 uitgereikt in Amsterdam.

De prijs voor het beeldende essay dankt zijn bestaan aan het Fonds BKVB.

De organisatie van de Jan Hanlo Essayprijs is in handen van bureau Praaning & Roekens.

Info: Jan Roekens

020-5270780

jan@p-r.nl