2009  |  2007  |  2005  |  2003  |  2001  |  1999  |  


TROFEE - 2005

Wessel Westerveld (www.wexel.nl) maakte de trofee geïnspireerd op de Foepertjes Symphonie van Jan Hanlo. Hanlo maakte een compositie met autopedtoetertjes. Wessel maakte op zijn beurt een mechanische speeldoos met deze toetertjes.

Wessel: 'De aanleiding voor het bouwen van de Foepertjes Machine is een zes minuten durende audio-opname uit 1965. In deze opname vertelt Jan Hanlo over twee toetertjes die hij in een warenhuis in Heerlen heeft gekocht. Hij werd gegrepen door het minimale toonverschil tussen de 2 toetertjes, dat hem inspireerde tot het maken van wat nu de Foepertjes Symfonie wordt genoemd.
Ik werd na het horen van deze opname minstens net zo enthousiast als Jan Hanlo. Aangezien ik al jaren een toetertje heb die het zelfde geluid en dezelfde mogelijkheden heeft als in de opname. Ik heb zelf net als Jan Hanlo in het verleden de mogelijkheden van de toetertjes onderzocht en er mee gespeeld. En ontdekte toen ik de opname beluisterde dat ik met Jan Hanlo mijn grote interesse voor niet officiele muziekinstrumenten deel. Voor mij stond na het horen van deze opname vast dat ik de toetertjes als uitgangspunt moest gaan gebruiken voor de trofee. Ik wilde graag door mijn grote liefde voor mechaniek een machientje bouwen die een serie toetertjes bespeelt. Al denkende hierover kreeg de trofee steeds meer de vorm van een grote speeldoos.'

Beluister hier het geluidsfragment van de Foepertjes Symfonie


De Foepertjes Machine (door Wessel Westerveld)