2011  |   2009  |   2007  |   2005  |   2003  |   2001  |   1999  |  


Winnaars 2007

Essayprijs KLEIN:

Jan-Hendrik Bakker: ‘Een coyote in de volkstuin’

Jan Hendrik Bakker (1953) is filosoof en journalist. Hij studeerde in Leiden en Rotterdam en promoveerde in 1999 op een wijsgerige studie naar de relatie tussen literatuur en media. Hij publiceerde de boeken Tijd van lezen (Damon, Best 1999), Toewijding. Over mens, media en cultuur (Atlas, Amsterdam 2003), voorjaar 2008 verschijnt, eveneens bij Atlas,  Welkom in Megapolis. Denken over wonen, stad en toekomst. Verder publiceerde hij - onder meer in De Gids, Tirade en Het Nieuwe Wereldtijdschrift - over filosofie en literatuur. Enige recente artikelen: ‘Een madonna met zigeunerbloed. Het liefdesideaal bij Bob Dylan’ (Streven), ‘De stad, de literatuur en de toekomst’ (Vooys), ‘Hoe taai is Gutenbergs nakomertje? De overlevingskansen van het betaalde dagblad’. (Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis).  

Als journalist werkte hij op de buitenlandredactie van de Haagsche Courant, waar hij schreef over het Midden-Oosten en de Arabische wereld. Later werd hij boekenredacteur en literatuurverslaggever bij die krant. Hij zat onder meer in de jury van de Libris Literatuur Prijs. Nu is hij in dienst van het AD, waar hij schrijft over boeken en onderwerpen van algemene culturele aard.

Essayprijs GROOT

Roel Bentz van den Berg: ‘Zapdansen’ uitgeverij Augustus

Roel Bentz van den Berg (1949) studeerde filosofie en is behalve schrijver ook programmamaker bij de VPRO en medewerker van NRC Handelsblad. Van hem verschenen tot nu toe drie bundels met verhalende essays - De luchtgitaar, De overdaad en Zapdansen – en de roman Dagen van vertrek. Laatstgenoemde titel stond, evenals De overdaad, op de longlist voor de AKO-literatuurprijs en Zapdansen op die voor de Gouden Uil. Zijn werk is in het Duits vertaald.


Voor meer informatie, zie: biobiblio (Word doc)


De beide winnaars (links: Hendrik-Jan Bakker, re: Roel Bentz van den Berg) spreken een dankwoord. foto's: Jean van Lingen